OPEN DOMEIN nieuws nr. 10

Allereerst wenst de Vereniging Open Domein u fijne feestdagen en een gelukkig en voorspoedig 2004.

Wij hopen dat u ook in het nieuwe jaar gebruik zult blijven maken van de diensten van de VOD, en wellicht kunt u zelfs een bijdrage leveren aan de verdere uitbreiding.


IN DEZE EDITIE

  1. Waarom krijgt u een (of meerdere) VODMail(s)
  2. Verhuizing servers een succes
  3. Petities
  4. 10 Jaar De Digitale Stad
  5. Telefoonnummer vervalt
  6. Lidmaatschap VOD

 


1. Waarom krijgt u een (of meerdere) VODMail(s)

De VODMail met nieuws en informatie over de Vereniging Open Domein wordt naar elke gebruiker van DeDS gestuurd. U hoeft niet bang te zijn dat uw mailbox wordt overspoeld met VODMails, want deze publicatie verschijnt slechts eenmaal per 1 of 2 maanden, afhankelijk van het nieuws.

Als u meerdere accounts heeft bij DeDS ontvangt u de VODMails ook in meervoud. De selectie van e-mailadressen werkt nog niet goed.


2. Verhuizing servers een succes

Zoals gemeld in de vorige VODMail moesten onze servers worden verhuisd. De verhuizing - op 24 november - is prima verlopen. Probleemloos is de server fysiek overgezet in het gebouw De Waag in Amsterdam, het onderkomen van onze sponsor Waag Society / maatschappij voor oude en nieuwe media. Alle accounts waren binnen korte tijd weer bereikbaar. Voor foto's van de (fysieke) verhuizing, klik op fotoserie.


3. Petities

Regelmatig biedt de VOD iets nieuws. Een voorbeeld daarvan vindt u op petitie.opendomein.nl. Hier kan iedereen een online petitie starten, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan:
- er moet duidelijk zijn wat er met de petitie gebeurt. Dit moet worden vermeld.
- iedere ondertekenaar van de petitie moet na sluiting een e-mail ontvangen met het resultaat.

De petitie die op dit moment loopt is  Zelf uitzenden via de kabel
Aan: staatssecretaris van cultuur Medy van der Laan, wethouders met media in de portefeuille, kabelondernemingen.

Elke kabelabonnee in Nederland moet zelf uitzendingen kunnen verzorgen op de kabel. Elk kabelnet krijgt minstens 1 kanaal waar continue live wordt uitgezonden vanaf een gebeurtenis in de buurt. Een registratie van een kerkdienst, sportwedstrijd, algemene ledenvergadering, bruiloftceremonie, hoorcollege, concert, toneelstuk, inspraakavond of vergelijkbare openbare gelegenheid. Het publiek kan dan eenvoudig verdubbeld worden. Het is technisch goed mogelijk om een doos met techniek neer te zetten waar consumenten hun video-apparatuur op aansluiten en zo beelden aan de kabelbeheerder doorgeven (bijvoorbeeld via internet). De beelden kunnen dan over het hele kabelnet op televisies verspreid worden.

Als u deze petitie wilt ondertekenen of wilt weten wat er met deze petitie gebeurt, klik dan op ondertekenen. Het is nog een experimentele petitie-server, dus als u tekent bent u ook een beetje een beta-tester van deze nieuwe dienst van de Vereniging Open Domein.


4. 10 Jaar De Digitale Stad

U zult misschien denken: De Digitale Stad, die bestaat toch allang niet meer? Dat klopt, maar op 15 januari 2004 is het precies tien jaar geleden dat De Digitale Stad haar poorten opende. Met de start van De Digitale Stad werd in Nederland voor het eerst het Internet voor het grote publiek ontsloten. De kranten meldden al snel dat alle modems in Amsterdam en omstreken waren uitverkocht. Aan de hand van DDS zetten talloze organisaties hun eerste schreden op het Internet.

Onze sponsor Waag Society organiseert daarom twee bijeenkomsten rond de ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar.

14 januari 20.00 uur
Killerclub: Waarom hield DDS op te bestaan ?
De Digitale Stad werd 2 jaar geleden een private onderneming waarbij het publiek domein karakter voorgoed verdween. Wat ging er mis en hoe heeft het zo ver kunnen komen ? Een openbare (zelf) analyse van de achtergronden en redenenen over het stranden van de publieke ambities van DDS.

15 januari 17.00 uur
Toekomst Publiek Domein op het Internet & Opening Archelogische Dienst.

Mocht u beschikken over historisch materiaal - een screenshot van de eerste homepage, artikelen in de pers, discussiebijdragen, foto's van bijeenkomsten, eigen bevindingen - dan kunt u deze vanaf 5 janauari 2004 insturen op het webadres dds.waag.org


5. Telefoonnummer vervalt

Het telefoonnummer van de Vereniging Open Domein komt te vervallen. In het vervolg is de VOD uitsluitend nog bereikbaar per e-mail: info@opendomein.nl of via de traditionele post: Vereniging OPEN DOMEIN, Ceintuurbaar 247 HS, 1074 CX Amsterdam.


6. Lidmaatschap VOD

Het lidmaatschap van DeDS (gebruiker) is gratis. Er is één account per gebruiker toegestaan. U kunt ons steunen door lid te worden van VOD (lid) waaraan lage kosten zijn verbonden. VOD-leden hebben toegang tot meer diensten, zie hiervoor VOD. Onze ledenserver wordt opnieuw ingericht. Het jaarlijkse lidmaatschap is 15 euro.
U kunt ons ook machtigen door het machtigingsformulier op onze lidmaatschaps-pagina uit te printen, in te vullen en ondertekend aan ons op te sturen.