OPEN DOMEIN nieuws nr. 11

IN DEZE EDITIE

  1. Waarom krijgt u een (of meerdere) VODMail(s)
  2. ALV
  3. Knutseldag
  4. Stroomvoorziening servers
  5. De server
  6. Spam filter
  7. Virus- en wormoorlog
  8. Langere accountnamen
  9. Banners en andere reclame
  10. Lidmaatschap VOD

 


1. Waarom krijgt u een (of meerdere) VODMail(s)

De VODMail met nieuws en informatie over de Vereniging Open Domein wordt naar elke gebruiker van DeDS gestuurd. U hoeft niet bang te zijn dat uw mailbox wordt overspoeld met VODMails, want deze publicatie verschijnt slechts eenmaal per 1 of 2 maanden, afhankelijk van het nieuws.

Als u meerdere accounts heeft bij DeDS ontvangt u de VODMails ook in meervoud. De selectie van e-mailadressen werkt nog niet goed.


2. ALV

De komende Algemene Leden Vergadering wordt gehouden op zaterdag 11 september vanaf 14.00. Deze is alleen toegankelijk voor VOD-leden. Bent u VOD-lid en hebt u het lidmaatschapsgeld voor het lopende verenigingsjaar (2003-2004) nog niet betaald, dan wordt u vriendelijk verzocht dit alsnog te doen. Na de vergadering (± 15.00 uur) is er een klusmiddag waarbij ook niet-leden van harte welkom zijn. De plaats is Ceintuurbaan 247 te Amsterdam.


3. Knutseldag

De komende knutseldag is op 11 september. Dan worden door de vrijwilligers enkele 'te?doen' dingen aangepakt van zowel systeemtechnische als van andere aard. Wilt u erbij zijn of heeft u een specifieke knutseldagklus in gedachten, laat het ons dan weten. Lokatie: Ceintuurbaan 147 te Amsterdam.


4. Stroomvoorziening servers

Het lijkt zo vanzelfsprekend: een eigen homepage op internet. Maar daar komt meer bij kijken dan simpelweg een server neerzetten. Om uw pagina's doorlopend on line te houden is bijvoorbeeld ononderbroken stroomvoorziening nodig. Dat heeft onze hosting- en trafficsponsor De Waag onlangs geïnstalleerd. Daarbij werden de servers eerst overgezet op een noodstroomvoorziening. Vervolgens werd de nieuwe voorziening aangesloten (met UPS, Uninterruptable Power Supplies), en de servers weer teruggezet. Chapeau voor de technici van De Waag, want u heeft er - op een downtime van slechts 15 minuten na - niets van gemerkt.


5. De server

De server voor de leden van Vereniging Open Domein is draaiende. Deze server is Zeke gedoopt, maar wordt ook wel VOD-server of leden-server genoemd. Hij is nog enigszins experimenteel, maar PHP en MySQL zijn al wel te gebruiken. Deze diensten zijn alleen beschikbaar voor leden van de VOD. Bij het omschakelen naar een nieuw systeem hiervoor zijn er enkele storingen op de DeDS server geweest.

Op de DeDS pagina is een knopje gemaakt waarmee een vergeten wachtwoord kan worden opgevraagd, er wordt dan en nieuw wachtwoord gegenereerd en naar het oorspronkelijke e-mailadres verzonden. Let op: dan is alleen het nieuwe wachtwoord geldig!

Op de DeDS pagina kunt u naar het chat-cafe. Daar kunt u naar een cafe waarbij u inlogt met uw DeDS account en wachtwoord. U kon er al chatten. En nu kunt u daar onder de link "persoonlijk" het DeDS wachtwoord wijzigen als u daarmee bent ingelogd. Let op: het wachtwoord voor DeDS e-mail en uw site is dan ook gewijzigd!

U kunt ook een apart account aanmaken voor het chat-cafe. Dit account is dan alleen geldig om te praten in het chat-cafe en onafhankelijk van uw DeDS account.


6. Spam filter

Het breidt zich als een olievlek uit in het mailverkeer: spam. Gelukkig bestaan er speciale filters om een groot deel van de reclamemail buiten de deur te houden. Wij hebben daarom het spamfilter Spamassassin op onze e-mailserver geinstalleerd. Dit reduceert het aantal spam e-mails op uw e-mailaccount. Let wel, het is geen virusscanner. Zorg ervoor dat u een goede virusscanner op uw computer hebt geïnstalleerd.


7. Virus- en wormoorlog

Nog zo'n vervelend bijverschijnsel van internet: sinds enige tijd woedt er een virus- en wormoorlog tussen de makers ervan. Daarom komen er zo veel voor in het e?mailverkeer. Ook wordt er gebruikt gemaakt van onjuiste afzenders die vertrouwd overkomen. Zelfs onjuiste afzenders die bijvoorbeeld eindigen op @deds.nl en @opendomein.nl worden gebruikt, waarbij onderwerp en tekst betrouwbaar overkomen, al zijn deze dan in het Engels. Normaal gesproken verzenden wij geen e-mails in het Engels. Attachments versturen DeDS en OpenDomein sowieso nooit! Voor meer informatie zie onze website.


8. Langere accountnamen

Langere accountnamen op DeDS zijn nu mogelijk en wel tot 25 karakters lang. Wilt u uw accountnaam wijzigen, maak dan geen nieuw account aan, maar stuur hierover een e-mail naar helpdesk@deds.nl. We hebben een kleine wijziging doorgevoerd in de weergave van de DeDS gebruiker homepages: als een map geen index-bestand heeft, dan worden voortaan de bestanden en folders erin getoond. DeDS gebruikers worden geacht de backups van hun website en bestanden ZELF te bewaren. Zie ook de tips op onze doeners-website op DeDS Doeners.


9. Banners en andere reclame

Commerciële activiteiten zijn niet toegestaan op of via de systemen van de VOD. Ook het op de site zetten van commerciële banners en andere soorten reklame valt hier onder. Een van de grote voordelen van een homepage bij ons is het ontbreken van enigerlei vorm van reclame. Dan is het niet meer dan juist dat onze gebruikers zich daar ook van onthouden.


10. Lidmaatschap VOD

Het lidmaatschap van DeDS (gebruiker) is gratis. Er is één account per gebruiker toegestaan. U kunt ons steunen door lid te worden van VOD (lid) waaraan lage kosten zijn verbonden. VOD-leden hebben toegang tot meer diensten, zie hiervoor VOD. Onze ledenserver wordt opnieuw ingericht. Het jaarlijkse lidmaatschap is 15 euro.
U kunt ons ook machtigen door het machtigingsformulier op onze lidmaatschaps-pagina uit te printen, in te vullen en ondertekend aan ons op te sturen.