OPEN DOMEIN nieuws nr. 14

IN DEZE EDITIE

  1. Knutseldag
  2. Aanmeldscript
  3. Hardware
  4. Doeners
  5. Layout DeDS
  6. Statistieken
  7. Quota
  8. SPAM en virussen
  9. Lidmaatschap VOD

 


1. Knutseldag

De komende knutseldag is op zondag 11 december 2005. Dan worden door de vrijwilligers enkele Te-Doen dingen aangepakt van zowel systeemtechnische als van andere aard.
Wilt u erbij zijn of heeft u een specifieke knutseldagklus in gedachten, laat het ons dan weten. Lokatie: Ceintuurbaan 147 te Amsterdam, vanaf 11 uur tot zo lang er enthousiastme is.
Alvast een greep uit het losse handje:
- ftp quota: maken melding maximum is bereikt, weergave hoeveel is in gebruik
- online krijgen nieuwe layout DeDS: tekstueel aanpassen en in php met mogelijkheid tot oude layout
- catalogus: invul- en bezoekers-interface
- aanmeldscripts online zetten2. Aanmeldscript

Het aanmeldscript waarbij VODleden zelf een nieuw DeDS-account kunnen aanmaken, is in testfase.
Ook het aanmeldscript voor nieuwe gebruikers is eindelijk in testfase en de planning is dat dit tijdens de knutseldag online komt.


3. Hardware

We hebben voor een vriendenprijsje van rond de 50 euro per stuk in de aanbieding:
- Onze goede oude server Arne (PIII in 19-inch kast, 4U)
- Onze goede oude server Krille (PIII in 19-inch kast, 4U)
- Oude kast (19-inch kast, 4U)


4. Doeners

De afgeschermde doeners-site heeft nu een wiki-pagina, zodat men zelf info kan updaten. Daarnaast is er uiteraard de openbare doenerssite met de doeners-tips doeners.deds.nl.


5. Layout DeDS

We hebben een nieuwe DeDS layout van Arno, te zien als voorbeeld. Deze is in de testfase en er zal tijdens de knutseldag aan worden gesleuteld.


6. Statistieken

Zowel de statistieken voor de gebruikers als voor de leden werken weer.
Om misbruik te voorkomen is hiervoor inloggen met je DeDS-account noodzakelijk.

Er werden vaak geautomatiseerd stats pagina's van gebruikers opgevraagd door bedrijven. Hierdoor komt zo'n bedrijf hoog in de statistieken terecht als bezoeker van die stats pagina. Webalizer (het pakket dat wij gebruiken voor het maken van deze statistieken) laat de afzender (de URL van het bedrijf) -klikbaar- op de statspagina zien. Dit had als voordeel voor dat bedrijf dat het veel links naar zijn pagina kreeg (wij hebben 16.000 gebruikers, en er waren op een gegeven moment bijna 11.000 van die links). Aangezien Google de populariteit van een bedrijf (en dus hoe hoog het in de hitlist van een zoekactie komt) baseert op het aantal links dat er naar zo'n pagina zijn, had zo'n bedrijf er veel belang bij om vaak op jullie pagina's te klikken. Ondanks dat wij een robots.txt gebruiken om het indexeren van dergelijke links tegen te gaan weerhield dat de bedrijven er niet van om vrolijk 200.000 keer per dag op ieder pagina te klikken. De enige manier om dit te voorkomen was de statspagina's achter slot en grendel te zetten.


7. Quota

Deze werken, zodat gebruikers niet meer dan 25MB kunnen uploaden naar hun webplek.
Afhankelijk van de gebruikte ftp-client krijg de gebruiker een melding wanneer de limiet bereikt wordt. Je merkt het sowieso als na het uploaden de nieuwe bestanden niet op de server te zien zijn.


8. SPAM en virussen

De laatste tijd komen er veel spam- en virusberichten voor in het emailverkeer. Ook wordt er gebruikt gemaakt van onjuiste afzenders die vertrouwd overkomen. Zelfs onjuiste afzenders die bijvoorbeeld eindigen op @deds.nl en @opendomein.nl worden gebruikt, waarbij onderwerp en tekst betrouwbaar overkomen, al zijn deze dan in het Engels. Normaal gesproken verzenden wij geen e-mails in het Engels. Attachments versturen DeDS en OpenDomein sowieso nooit! Voor meer informatie zie onze website.


9. Lidmaatschap VOD

Het gebruik van DeDS is gratis. Er is één account per gebruiker toegestaan. U kunt ons steunen door lid te worden van VOD (lid) waaraan lage kosten zijn verbonden. VOD-leden hebben toegang tot meer diensten, zie hiervoor onze website.