OPEN DOMEIN nieuws nr. 15

IN DEZE EDITIE

  1. Voorspoedig 2006
  2. Opruiming
  3. Doeners
  4. Layout DeDS
  5. Aanmeldscript
  6. SPAM en virussen
  7. Lidmaatschap VOD

 


1. Voorspoedig 2006

Wij wensen al onze leden en gebruikers een voorspoedig 2006


2. Opruiming

Wij hebben onderhand naar schatting 10.000 accounts, die niet meer in gebruik zijn. Wij zijn in 2006 van plan om een grote opruiming te gaan houden onder deze ongebruikte accounts. Het is technisch niet te onderscheiden of een account als test is aangemaakt en daarna nooit meer gebruikt, ooit wel eens gebruikt is en daarna vergeten of gewoon een actief account dat al enige tijd niet is bijgewerkt.

Daarom willen we via een scriptje aan alle accounts, die 3 maanden niet gebruikt zijn, een mail sturen, met het verzoek om in te loggen (dat kan dan via webmail of ftp). Dat verzoek zal een paar keer herhaald worden; alle accounts die daar niet op reageren zullen na een maand worden gewist.

Afhankelijk van het resultaat van deze actie kunnen we zien, of we dan vaker gaan opruimen.


3. Doeners

De afgeschermde doeners-site heeft nu een wiki-pagina, zodat men zelf info kan updaten. Daarnaast is er uiteraard de openbare doenerssite met de doeners-tips doeners.deds.nl.


4. Layout DeDS

We hebben een nieuwe layout van Arno on-line gezet.
Als u op het schaap links bij Submenu klikt, krijgt u nog de oude DeDS.


5. Aanmeldscript

Het aanmeldscript accepteert maar én account per ip-adres.
Leden van de vereniging Open Domein kunnen een verzoek voor een ander account richten aan helpdesk@opendomein.nl. Dit kan dan ook op de ledenserver worden geplaatst, zodat PHP beschikbaar is. Voor scholen, proxies e.d. kan een verzoek voor een account gericht worden aan helpdesk@opendomein.nl


6. SPAM en virussen

De laatste tijd komen er veel spam- en virusberichten voor in het email verkeer. Ook wordt er gebruikt gemaakt van onjuiste afzenders die vertrouwd overkomen. Zelfs onjuiste afzenders die bijvoorbeeld eindigen op @deds.nl en @opendomein.nl worden gebruikt, waarbij onderwerp en tekst betrouwbaar overkomen, al zijn deze dan in het Engels. Normaal gesproken verzenden wij geen e-mails in het Engels. Attachments versturen DeDS en OpenDomein sowieso nooit! Voor meer informatie zie onze website.

Wij gebruiken Spamcop, een blacklist die onze mailservices gebruiken om bekende spam en virussen aan de voordeur al te weigeren. Wanneer een IP adres voorkomt op de lijst, accepteren we de mail niet. Dit geeft de foutmelding ook aan op het geweigerde bericht. Wij voegen zelf geen data toe aan spamcop, we filteren alleen op basis van (onder andere) deze lijst.

Een ander probleem waar de mailservice soms wel last van had zijn virussen. De VIRBL is als blacklist in het leven geroepen door Nederlandse providers om mail vanaf met virussen besmette computers te filteren. Als gevolg van een forwarding service die we aanbieden kwamen we zo nu en dan (onterecht) op deze lijst terecht. Daar is nu een technische oplossing voor gevonden. (dat was voor de laatste knutseldag nog wel eens een probleem).

We werken aan problemen met de mailservice, maar horen ook graag input van de gebruikers. Als u berichten heeft, die ten onrechte zijn geweigerd, dan zou u die berichten naar ons zou kunnen doorsturen, dus met header en foutmelding. Daarmee zoeken wij verder hoe we de diensten kunnen verbeteren.

Enkele dagen geleden is eindelijk het probleem opgelost waarbij @home veel mail van ons weigerde omdat we, volgens @home, druk aan het spammen waren.


7. Lidmaatschap VOD

Het gebruik van DeDS is gratis. Er is één account per gebruiker toegestaan. U kunt ons steunen door lid te worden van VOD (lid) waaraan lage kosten zijn verbonden. VOD-leden hebben toegang tot meer diensten, zie hiervoor onze website.