OPEN DOMEIN nieuws nr. 31

IN DEZE EDITIE

1. Workshop Web-archeologie op 2 oktober 2013
2. Petities.nl op het Plein in Den Haag op 4 juli 2013
3. Donaties
4. Afmelden?


1. Open Domein Workshop Web-archeologie op 2 oktober 2013

In 25 jaar kan er veel gebeuren. Op http://re-dds.nl wordt een museum van de goede oude DDS opgericht. Als iemand nog oude sites of ander jeugd-sentiment heeft, kan dat in de tentoonstelling komen.

Re-DDS is een project van het Amsterdam Museum (voorheen Amsterdams Historisch Museum) en de eerste bijdrage aan de collectie uit 'de digitale wereld'. Met het project wordt de rol van de stad Amsterdam in de ontwikkeling van de nieuwe digitale wereld getoond. De Digitale Stad en alles wat er mee samenhing en uit voortkwam hoort bij dit geschiedenisverhaal. Daar is 'web-archeologie' voor nodig. In samenwerking met het Amsterdam Museum bieden we u een workshop hierover aan.

Web-archeologie is het vinden van onbekende digitale ontdekkingen van gisteren met de technologieën van morgen. Het herontdekken van het verleden voor gebruik in de toekomst.

Help ons zoeken naar:

 • De pleineninterface van DDS 3.0 (vanaf 10 juni 1995).
 • Wie vindt de FREEZE-verhalen uit het begin van de geschiedschrijving van De Digitale Stad? De verhalen werden bewaard in de FREEZE die DDS maakte voor haar tweede verjaardag op 15 januari 1996. De Opkamer, literair magazine, maakte speciaal voor de FREEZE een eigen geschiedenis en er is een Metro-verhaal geschreven.
 • En we gaan op zoek naar de officiële DDS geschiedenis pagina op http://www.dds.nl/archeo Hier staat: "Behalve een florissante toekomst heeft de Digitale Stad natuurlijk ook een roemrijke historie. In de afgelopen maanden is er uitgebreid gedoken in de digitale en analoge archieven van de Digitale Stad. Hierbij zijn er diverse lang vergeten zaken boven water gekomen".

Programma 2 oktober 2013  

 • Uitleg project re:DDS, korte geschiedenis van De Digitale Stad & introductie van Web-archeologie.
 • DIY Web-archeologie.
 • Interactieve Q & A: Hoe om te gaan met Lost & Found rauwe data?

Tijdstip:15:00-18:00 uur.
Lokatie: Zolder Amsterdam Museum (bezoekersingangen: Kalverstraat 92 en Sint Luciënsteeg 27) http://amsterdammuseum.nl/

Oproep: Heb jij thuis opgravingen van deze unieke stad? Heb jij op zolder cq harde schijf:

 • servers, modembanken, VT100 terminals, freezes, schijven, scripts, zips, disc's, floppies, tapes, logfiles, videobanden etc?
 • foto's van de opening van DDS, het leggen van de kabels, de feesten, taarten aansnijden, the making off, publiek internettend achter depublieke terminals etc?
 • screenshots van de verschillende stadslandschappen, pleinen, huizen, postkantoor, stegen, digitale huiskamer etc?
 • handleidingen, posters, kaarten, of andere papieren versies?
 • eerste versies van de kraakwet, prototypes, DDS enquêtes of onderzoek, schemerlampen en ander huisraad etc?
 • herinneringen aan de Metro, de Bruine Kroeg, het hoorspel, jouw huis, het Verkiezingsplein etc?

Kom langs en neem ze mee!

Op 15 januari 2014 zal het museum een feestelijke bijeenkomst organiseren, omdat het dan 20 geleden is dat DDS werd gelanceerd. Meer informatie hierover volgt.

Bent u van plan te komen? Laat het ons weten op bestuur@opendomein.nl.2. Petities.nl op het Plein in Den Haag op 4 juli 2013

Op de laatste dag voor het zomerreces stonden er 15 petitionarissen van Petities.nl met hun petities op het Plein voor de Tweede Kamer. De 15 Kamerleden die naar buiten kwamen vonden het een goed initiatief om deze burgers zo te ontmoeten. Ze horen altijd graag via petities wat er aan de hand is in het land, druk als ze het altijd hebben. De vraag die opkwam was wel waarom zo weinig burgers hun petitie overhandigen. Dit kwam uiteindelijk ook in De Metro (23 augustus) en in de rubriek 'next checkt' van NRC Next werden de feiten, aantallen petities gecheckt (27 augustus).

Verbeteringen moeten van de Tweede Kamer komen, ze moeten duidelijk maken dat een petitie zin heeft. Bijvoorbeeld door er altijd een antwoord op te geven. Dit gaan we van de Tweede Kamer eisen, we blijven daar aankloppen. Help dit project van Open Domein door de petitie te tekenen op http://antwoordop.petities.nl (daar staan ook de krantenknipsels).3. Donaties

We ontvangen zo incidenteel donaties, sommige zelfs anoniem. Hartelijk dank
aan iedereen die ons een donatie heeft gestuurd. We kunnen het geld erg goed
gebruiken voor nieuwe servers!

Als u extra wilt doneren, dan kan dat via rekening IBAN NL23INGB0009024486 ten name van Open Domein te Amsterdam.4. Afmelden?

U ontvangt dit bericht omdat u een DeDS account heeft aangemaakt bij vereniging Open Domein.

Gebruikt u uw DeDS account niet meer of wilt u zich afmelden voor deze nieuwsbrief? Dan kunt u uw DeDS zelf opheffen. Ga hiervoor naar onderstaande link, vul hier uw DeDS gebruikersnaam en wachtwoord in en kies vervolgens voor 'verwijder mijn account'

https://service.opendomein.nl/aanmelden/aanpassen/

Heeft u naar aanleiding hiervan meer vragen? Via helpdesk@deds.nl helpen we u graag verder.