OPEN DOMEIN nieuws nr. 33

IN DEZE EDITIE

1. Kies twee buren in DeDS
2. Nieuwjaarsbijeenkomst op 8 januari 2015
3. Petities.nl upgrade en jaarverslag 2013
4. DDS opgenomen in het Amsterdam Museum
5. Terugblik 2013
6. Profilering in Het Parool
7. Vacatures
8. Afmelden?


1. Kies twee buren in DeDS

We willen de 'bewoners' van De echte Digitale Stad wat meer tot een gemeenschap maken. U kent uw buren nu niet namelijk. Sterker nog, u heeft nog geen buren in DeDS. Laten we daarmee beginnen. U kunt vanaf nu aangeven wie u als buren zou willen zien. Daar kunnen dan straten en wijken uit ontstaan met webpagina's die met elkaar te maken hebben. Dat kan op inhoud zijn, maar kan op karakter, gevoel, achtergrond van de auteur of zelfs het lettertype zijn.

U hoeft trouwens geen kennis te maken met uw buren, want het blijft een (digitale) stad met veel privacy. We willen namelijk zo min mogelijk weten van u persoonlijk zodat u in alle vrijheid informatie kunt delen met de rest van de wereld.

In de traditie van het internet uit 1994 veronderstellen we dat u 'buren' kiest die u niet kent. In de toekomst krijgt u dan een e-mail als de webpagina van uw buren in de afgelopen week is bijgewerkt. Zo krijgt u zelf ook minstens bezoek van uw buren als u uw webpagina bijwerkt. Een extra reden om dat vaker te doen! Heeft u alleen een e-mailadres en nog geen webpagina? Dan kunt u nu ook met Wordpress makkelijk een website maken.

Om buren te kiezen uit de 6000 websites kunt u bladeren door de catalogus op https://deds.nl/catalogus/ en lukraak klikken tot u een pagina heeft gevonden of heel deds.nl doorzoeken met bijvoorbeeld Google. Ga dan naar https://google.nl/search?q=site%3Adeds.nl en vul zoekwoorden in na site:DeDS.nl.

Als u minstens twee buren heeft uitgekozen kunt u dat mailen naar bestuur@opendomein.nl. Zodra genoeg DeDS-ers buren hebben kunnen we dat zichtbaar gaan maken in een nieuw overzicht van DeDS. Dit kan DeDS dan een betekenisvolle bestemming op het web maken.


2. Nieuwjaarsbijeenkomst op 8 januari 2015

Ook in 2015 zal er weer een gelegenheid zijn om kennis te maken met het bestuur en andere internet-gerelateerde organisaties op de nieuwjaarsbijeenkomst. Het zal weer in Amsterdam zijn, dit keer op de Tolhuistuin in Amsterdam noord. Heel goed bereikbaar vanaf de ring, maar ook met de trein. Neem achter het Centraal Station het pontje en u bent er. Meld u aan op http://isoc.nl/activ/2015-nieuwjaar.htm en uw naam verschijnt op de lijst aanwezigen.


3. Petities.nl upgrade en jaarverslag 2013

In 2015 zal het andere grote project op onze servers, petities.nl, een grote upgrade krijgen. De huidige website is alweer uit 2009. Als u wensen of suggesties heeft, meldt ze bij de webmaster@petities.nl. Het is mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het ministerie.

Om inzicht te geven in wat de stichting Petities.nl doet verschijnt er elk jaar in de zomer een jaarverslag. Dit jaar voor het eerst, op http://jaarverslag.petities.nl (vooral de statistieken zijn fascinerend).
 

4. DDS opgenomen in het Amsterdam Museum

De Digitale Stad is opgenomen in het museum! Twintig jaar na de lancering krijgt DDS een plek in de vaste collectie van het Amsterdam Museum. DDS was de eerste virtuele stad in de wereld en de eerste online community in Nederland, ver voor Hyves en Facebook. DDS is het eerste fenomeen uit de digitale geschiedenis van Amsterdam dat opgenomen wordt in de collectie.

Reden voor een feestje op woensdag 29 oktober van 16:00 tot 17:00 uur. Zie http://hart.amsterdammuseum.nl/91150/nl/dds-opgenomen-in-het-museum.


5. Terugblik 2013

Ook de vereniging Open Domein blikte terug op 2013 tijdens de Algemene Ledenvergadering.

  • Het aantal DeDS gebruikers is iets gedaald van 10.129 naar 9.297. We ruimen structureel accounts op die langer dan 3 jaar niet gebruikt zijn, waarvan het externe e-mailadres niet meer geldig is en geen website bestaat.
  • Het aantal websites is gegroeid van 5.898 naar 5.941.
  • Het aantal leden is gestegen van 90 naar 94.
  • We hebben in samenwerking met ISOC wederom een nieuwjaarsbijeenkomst georganiseerd.
  • Het bestuur heeft deelgenomen aan meerdere bijeenkomsten van Let's fix the internet georganiseerd door ISOC, NetDem en Waag Society.
  • Verschillende opendomein (bestuurs)leden hebben deelgenomen als web-archeoloog aan Re:DDS, de opgraving van de originele digitale stad dds.nl, georganiseerd door het Amsterdam Museum.
  • Het bestuur was aanwezig bij het afscheidsfeest van Ot van Dalen voorzitter van bestuur van Bits-of-Freedom (tevens de kennismaking met de nieuwe directeur Hans de Zwart).
  • We hebben naar aanleiding van de huidige privacy issues onze visie aangepast en profileren ons als het veilige en transparante alternatief voor grote e-mail providers.


6. Profilering in Het Parool

En om vorm te geven aan ons profiel als veilig en transparant alternatief voor de grote gratis e-mail providers schreef onze penningmeester op 26 juli een ingezonden brief naar Het Parool met daarin de suggestie om een e-mailadres te nemen bij DeDS. Zie voor het artikel https://opendomein.nl/sites/opendomein.nl/files/paroolbriefrrustema_0.png.


7. Vacatures

Open Domein heeft altijd vacatures voor vrijwilligers. Zie https://opendomein.nl/organisatie/vacatures. We zijn nu vooral op zoek naar een student die een betere interface voor DeDS wil maken, bijvoorbeeld als afstudeerproject.


8. Afmelden?

U ontvangt dit bericht omdat u een DeDS account heeft aangemaakt bij vereniging Open Domein.

Gebruikt u uw DeDS account niet meer of wilt u zich afmelden voor deze nieuwsbrief? Dan kunt u uw DeDS zelf opheffen. Ga dan naar Mijn account, vul uw DeDS gebruikersnaam en wachtwoord en kies vervolgens voor 'verwijder mijn account'.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Via wachtwoord vergeten vraagt u een nieuw wachtwoord op.

Heeft u naar aanleiding hiervan meer vragen? Via helpdesk@deds.nl helpen we u graag verder.